• تاریخ انتشار : 1404/02/09 - 10:21
  • بازدید : 45
  • تعداد بازدید : 40
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی :

باورهای غلط درباره روانپزشکی و روانشناسی؛ مانعی جدی در مسیر درمان

برخی از باورهای غیر علمی و نادرست مانع بزرگی برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های مربوط به روان ایجاد می‌کند

فوق تخصص روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به برخی باورهای غلط در علم روانشناسی و روانپزشکی اشاره کرد و گفت: برخی از باورهای غیر علمی و نادرست مانع بزرگی برای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های مربوط به روان ایجاد می‌کند

دکتر هادی خداپرست در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی همزمان با روز جهانی روانشناسی (28 آوریل برابر با 9 اردیبهشت) اظهار کرد: این روز باهدف معرفی هرچه بهتر این شاخه از علم در سراسر جهان و اهمیت و نقش موثر روانشناسی در زندگی افراد نامگذاری شده است.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه تعاریف و مفاهیم اولیه در حوزه روان به دلیل پیچیدگی‌های این دانش اهمیت بیشتری نسبت به حوزه‌های دیگر علمی و تخصصی دارد اظهار کرد: نبود آگاهی، بدآگاهی و باورهای نادرست مربوط به این حوزه بسیار است و این باورها می‌تواند قبل، بعد و حین و حتی پایان فرآیند درمان را تحت تاثیر قرار دهد.

 

وی افزود: گرچه تا امروز تعریف واحدی برای روان ارائه نشده ولی مفهوم روان مرتبط با "کلیات ذهن" است که بازتاب آن در حوزه‌های دیگر نیازها، انگیزه، اجزای شناخت، رفتاروهیجان را شامل می‌شود.

 

دکتر خداپرست با اشاره به اینکه روان حاصل کارکرد بیولوژیک مغز است اضافه کرد: علم روانپزشکی رشته‌ای تخصصی از پزشکی است که مرتبط با مطالعه کارکرد، آسیب شناسی، پیشگیری و درمان اختلالات روان است.

 

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر اینکه اصطلاحی در روانپزشکی به نام "بیمار روانی" وجود ندارد ادامه داد: در روانپزشکی با اختلالات یا disorder سرو کار داریم یا به تعریف ساده‌تر این اختلالات تنها نوعی  ناهنجاری تلقی می‌شود.

 

دکتر خداپرست تاکید کرد: در شناخت مسایل حوزه روان به پژوهش و مطالعه در رابطه با کارکرد ذهن و اختلال فرآیندهای ذهنی شامل ادراک، تفکر، احساس، هیجان، رفتار، شخصیت و منش و مفاهیم مرتبط پرداخته می‌شود.

 

وی خاطرنشان کرد: اقدامات درمانی روانشناسان بدون تجویز دارو است به شکلی که با کمک روش‌های علمی و درک اصولی از فرایندهای ذهنی به مشکلات مرتبط می‌پردازد ضمن اینکه مشاور و مشاوره با تمرکز بر راهنمایی به حل مشکلات ارتباطی، خانوادگی، تحصیلی و شغلی کمک می‌کند.

 

دکتر خداپرست به برخی به باورهای غلط در علم روانپزشکی اشاره کرد و افزود: باورهای نادرست در این حوزه زیرمجموعه سرفصل بزرگتری با عنوان mythology است (باورهای کهنه قدیمی)، این باورها کاملا غیر علمی و نادرست‌اند و در مجموع تاثیر منفی بر درک، احساسات و رفتارهای افراد دارند.

ترس‌های پنهان، مانع مراجعه به متخصص

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه پذیرش باورهای غلط در حوزه روان محصول ترس، نگرانی، ادراک و استنباط‌های نابجا، ناآگاهی، ضعف و احساس همه‌توانی در برخی افراد است توضیح داد: ترس‌های روان دو دسته‌ ترس‌هایی درون فردی (ترس نداشتن زندگی طبیعی، بروز رفتارهای خارج از کنترل، درمان دارویی برای تمام عمر، ترس مغلوب شدن توسط بیماری، نداشتن عمر طبیعی، از دست دادن سنجش واقعیت واز دست رفتن قضاوت در تصمیم‌ها، از بین رفتن بینش و بصیرت وغلبه موجودات خیالی) و ترس بین‌فردی(ترس از برچسبها مانند روانی، دیوانه، رها شدن، عدم پیدا کردن دوست، ازدواج ،شغل، تحصیل و اختلال عملکردهای معمول انسانی) تقسیم می‌شوند.

 

مراجعه به روانپزشک، نشانه عقلانیت است

وی در ادامه ادعای برخی افراد مبنی بر اینکه افرادی که به روانشناس یا روانپزشک مراجعه می‌کنند بیماری روانی دارند یا دیوانه‌اند را بی‌اساس و غلط عنوان کرد وافزود: روانشناسی و روانپزشکی علم است و بیماری‌های مربوط به حوزه روان هم مثل سایر بیماری‌ها باید توسط متخصص این رشته درمان شود، این علم بسیار پیچیده و مفصل است. اساتید این رشته اذعان دارند اگر تمام عمر خود را هم به مطالعه و کسب دانش و تجربه دراین زمینه اختصاص دهیم همچنان متوجه می‌شویم که مطالب متعدد دیگری برای آموختن وجود دارد.

 

 

وی با تاکید بر اینکه اختلالات روان واختلال در فرایندهای عملکرد بیولوژیک ذهن علت‌های مختلف دارد اضافه کرد: این اختلالات می‌تواند هر فردی را به نوعی و به درجاتی درگیر کند، روانپزشکی علم است و پزشک بر اساس دانش و علم خود به شما راههای درمانی را پیشنهاد می‌دهد بنابراین این موضوع که برخی مشکلات زندگی شخصی پزشکتان درمان شما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد از اساس اشتباه است.

 

وی به باوری غلط مبنی بر اینکه روانشناسان یا روانپزشکان می‌توانند ذهن ما را بخوانند و همه چیز را در رابطه با ما می‌دانند و مراجعه به آنان ما را در خطر ورود به حریم خصوصی قرار می‌دهد نیز اشاره کرد و افزود: روانشناس و روانپزشکان هم همانند سایر اعضای جامعه انسانند با تمام ویژگی‌های انسانی، پزشکان نیز از دانش و تجربه خود صرفا برای بهبود شرایط بیماران استفاده می‌کنند.

 

وی درباره ادعای برخی افراد که می‌گویند"خودم تمام چیزهایی که روانشناسان می‌گویند را می‌دانم و نیازی به مراجعه به روانپزشک ندارم" نیز گفت: اصول مربوط به هر سه سطح سلامت که متشکل از پیشگیری، درمان و توانبخشی است، نیازبه طی دوره‌ها و روش‌های علمی دارد بنابراین ضرورت دارد که برای درمان به متخصصان این رشته مراجعه کنید ضمن اینکه صلاحیت و شاخص‌های علمی متخصصان روان هم به صورت مستمر بروزرسانی و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

  • گروه خبری : اخبار حوزه درمان
  • کد خبر : 155148
کلید واژه

نظرات

0 تعداد نظرات

نظر

×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

تنظیمات قالب