روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
نکات طلایی تغذیهای در بیماران دیابتی-به مناسبت هفته ملی دیابت
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه با اشاره به نقش و تاثیر تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر از جمله دیابت به تبیین توصیه های کاربردی درخصوص تغذیه در بیماران دیابتی پرداخت...
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه با اشاره به نقش و تاثیر تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر از جمله دیابت به تبیین توصیه های کاربردی درخصوص تغذیه در بیماران دیابتی پرداخت.فرشته فزونی رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در گفت وگو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: تغییر الگوی غذایی مردم و مصرف بیرویه فست فودها، نوشابههای گازدار، غذاهای چرب و سرخ شده، مواد قندی و شیرین، کاهش مصرف میوه و سبزیها و عدم تحرک بدنی کافی از عوامل موثر در بروز اضافه وزن، چاقی و دیابت در کشور است.
وی خاطرنشان کرد: تنظیم رژیم غذایی در مبتلایان دیابت علاوه بر کنترل وزن و قند وچربی و فشارخون به منظور تنظیم زمان صرف وعدههای اصلی و میان وعدهها صورت میگیرد تا از تغییرات قند خون در افرادی که دارو استفاده میکنند، پیشگیری شود.
به گفته فرشته فزونی با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و تنظیم قند خون میتوان عوارض مزمن ناشی از دیابت نظیر بیماریهای کلیوی، فشارخون بالا و بیماریهای قلبی عروقی را کاهش داد.
وی افزود: رژیم غذایی بیماران دیابتی در عین حال که باید حاوی انرژی کافی برای انجام فعالیت های روزمره باشد باید به کنترل وزن بدن کمک کند. همچنین تامین کننده پروتئین کافی و ریزمغذیهای مورد نیاز از جمله ویتامینهای گروه ب باشد که نقش مهمی در کنترل اختلالات عصبی دارد.
دیابتیها از کدام مواد غذایی باید پرهیز کنند
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت به بیماران دیابتی توصیه کرد: از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا و مواد غذایی پرچرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس پرهیز کنند.
وی مواد غذایی حاوی سدیم بالا را شامل غذاهای شور ، کالباس ، سوسیس ، پنیر پیتزا ، چیپس ، پفک و غذاهای کنسروی ، سس کچاپ ، سس های سالاد ، ترشی و انواع شورها عنوان کرد.
به گفته وی از مواد غذایی پرچرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس نیز می توان به لبنیات پرچرب، کره، خامه، غذاهای سرخ شده، گوشتهای قرمز پرچرب، روغن جامد و نیمه جامد، کله پاچه و مغز، سیب زمینی سرخ شده اشاره کرد.
فرشته فزونی از بیماران دیابتی خواست از مصرف مواد غذایی حاوی قندهای ساده مانند قند وشکر ، عسل، مربا، انواع شیرینیها، کیک، کلوچه، بیسکویت، نوشابههای گازدار، شربتها و نوشیدنیهای شیرین، انواع بستنی و آبمیوههای تجاری که دارای قند افزوده هستند، خودداری کنند.
نکاتی طلایی در تغذیه بیماران دیابتی
فرشته فزونی رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه در ادامه به تبیین نکات مهم تغذیه ای برای متبلایان به دیابت پرداخت که این توصیه ها به شرح زیر است.
- مصرف غذاهای چرب و سرخ کرده را کاهش دهید.
- از مصرف غذاهای غنی از چربی های اشباع و ترانس نظیر فست فودها، روغنهای نباتی جامد و نیمه جامد، روغنهای حیوانی، غذاهای سرخ شده، لبنیات پرچرب اجتناب کنید.
- بیشتر از منابع غذایی حاوی امگا ۳ ( مانندانواع ماهیها) و اسید چرب غیر اشباع (مثل روغن زیتون) یا سایر انواع روغنهای مایع (آفتابگردان، کنجد) به مقدار مناسب و طبق رژیم غذایی تنظیم شده استفاده کنید.
- استفاده متعادل از امگا ۳ و اسیدهای چرب غیر اشباع موجب پاسخ دهی بهتر گیرندههای سلول به انسولین میشود .
- دریافت پروتئینهای حاوی چربیهای اشباع مانند لبنیات پرچرب و گوشت قرمز باید دررژیم غذایی افراد دیابتی باید محدود شود.
- بهتر است از کربوهیدرات هایی که شاخص گلایسمیک پایین تری دارند استفاده شود.
- حتما غذا را در حجم کم و به دفعات بیشتر (۵ وعده در روز ) میل کنید و در هیچ وعده ای بیش از حد غذا نخورید.
- مصرف نمک روزانه را کاهش دهید و حتما از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کم استفاده کنید.
- بعد از وعده های غذایی کمی پیاده روی کنید.
- به طور مرتب قند خون را کنترل کنید.
- برای داشتن وزن مناسب و سالم بودن به اندازه غذا بخورید و فعالیت بدنی روزانه (۴۵-۳۰ دقیقه پیاده روی ) طبق نظر پزشک معالج داشته باشید.
- سعی کنید ساعات صرف غذا حتی المقدور منظم باشد تا از نوسان قند خون جلوگیری شود.
- سعی کنید غذا را به آرامی و در محیطی با آرامش میل کنید.
- هرروز۴-۲ واحد میوه بخورید.
- روزانه ۵-۳ واحد از گروه سبزی ها استفاده کنید.
- مصرف منابع غذایی حاوی روی، ویتامین C(مرکبات و سبزی های تازه) و ویتامین A(زردآلو، هلو، گوجه فرنگی، و هویج) در رژیم غذایی خود بگنجانید .
- بهنشانگرهای رنگی تغذیه ای محصولات غذایی توجهکنیدو محصولاتی که قند ، نمک و روغن کمتری دارد انتخاب کنید.
- مصرف نانهای سفید و برنج را کاهش داده و نانهای سبوس دار، برنج قهوهای، ماکارونی سبوس دار، جو و گندم کامل (پوست نگرفته) مصرف کنید.
- روزانه از انواع حبوبات در وعده های غذایی استفاده کنید .
- روزانه ۲ تا ۳ واحد لبنیات کم چرب خصوصا از نوع پرو بیوتیک مصرف کنید.
- چای یا دمنوش خود را با یک عدد توت یا کشمش یا یک عدد خرمای کوچک میل کنید.
- به اندازه کافی آب بنوشید.
- در صورتی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستید برای کاهش وزن تحت نظر کارشناس تغذیه اقدام کنید.
- ارایه خدمات مشاوره تغذیه از جمله تنظیم برنامه غذایی در مراکز خدمات جامع سلامت رایگان است و افراد میتوانند برای انجام مراقبتهای تغذیه ای به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنند.